Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Προγραμματισμός δράσης της ΔιΕΕξόδου Θεσσαλονίκης

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΔιΕΕξόδου Θεσσαλονίκης (25.1.2017)

Συνεδρίασε την Τετάρτη 25.1.2017 το συντονιστικό της ΔιΕΕξόδου Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της δράσης της πρωτοβουλίας. Εκτιμήθηκε καταρχήν ότι ο κλονισμός της ΕΕ και των θεσμών της (Brexit, ιταλικό δημοψήφισμα, πολιτική αστάθεια, κοινωνικοί αγώνες, προσφυγικό) σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης, από τη μία δείχνουν την αδυναμία του κεφαλαίου να την ξεπεράσει, από την άλλη όμως αναδεικνύουν την αποφασιστικότητά του για βουτιά στην κοινωνική βαρβαρότητα. Στις νέες, περίπλοκες συνθήκες που σηματοδοτεί –ανάμεσα σε άλλα- η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η ΕΕ συντονίζει, οργανώνει και πρωταγωνιστεί στην κοινωνική καταβύθιση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παράλληλα είναι συμπρωταγωνιστής στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων των πολέμων, του εθνικισμού και ρατσισμού. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι το αντίθετο της τάσης εθνικιστικής αναδίπλωσης που ντύνεται με μια απατηλή «αντιπαγκοσμιοποιητική» ρητορική, υπέρ όμως του κεφαλαίου σε εθνικό επίπεδο. Αναγκαία λοιπόν όσο ποτέ η πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΔιΕΕξοδος.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:
  • Η συμμετοχή της ΔιΕΕξόδου στη Συνέλευση των Κινημάτων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 28.1.17 στην ΕΔΟΘ. Την ΔιΕΕξοδο εκπροσώπησε ο σ. Δ. Σπανούδης. Η ΔιΕΕξοδος θα στηρίξει τον αγωνιστικό προγραμματισμό που αποφασίστηκε στη συνέλευση και κυρίως το συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή 12/2, στις 5μμ, στην πλ. Αριστοτέλους, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα νέα μέτρα που μαγειρεύουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΕ-ΔΝΤ στο όνομα της «δεύτερης αξιολόγησης» της υλοποίησης των μέτρων του 3ου μνημονίου.
  • Η παρέμβαση με το υλικό της ΔιΕΕξόδου στις αγροτικές κινητοποιήσεις της περιοχής.
  • Η διοργάνωση εκδήλωσης συζήτησης για Διατλαντική Συμφωνία (ΤΤΙΡ) με στόχο την ενημέρωση για όσα ετοιμάζει η ΕΕ στα παρασκήνια και ειδικότερα τι σημαίνει η επιχειρηματική ασυδοσία που επιβάλλει η ΕΕ στην περίπτωση της ΒΑ Χαλκιδικής και της δράσης της Ελντοράντο. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για το τέλος Φλεβάρη.
  • Η  προετοιμασία μιας εκδήλωσης, με ορίζοντα τη διεθνή κινητοποίηση της 18 Μάρτη, για τον ένα χρόνο από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που υπογράφτηκε το Μάρτη του 2016 και τις δραματικές συνέπειες που αυτή έχει για τους χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και το γεγονός ότι δημιουργεί τις συνθήκες για να ξεπηδήσει με νέα ένταση η ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορεία. 
  •  Τέλος αποφασίστηκε να ξεκινήσει εκ νέου η καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη διακήρυξη της ΔιΕΕξόδου, η οποία θα εκδοθεί ξανά. Στόχος είναι η παρέμβαση σε εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, αλλά και στο διαδίκτυο ώστε να διευρυνθεί η στήριξη της προσπάθειάς της ΔιΕΕξόδου για την αποδέσμευση από την ΕΕ από την σκοπιά των λαϊκών και εργατικών συμφερόντων.
Θεσσαλονίκη, 30.1.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου